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CIRCULAR 13/00–3–4 
INTERPRETATION - ADR 13/00 – Installation of Lighting and Light Signalling Devices 

on other than L-Group Vehicles 

Question:  Can the amber side marker lamps on heavy vehicles be combined with reverse 
warning based on the ADR 13/00 and its alternative standard United Nations 
(UN) Regulation 48/06? 

Answer:  Yes. ADR 13/00 permits the flashing of amber side marker lamps when the 
vehicle is not fitted with category 5 side direction indicators.  Additionally it is 
the Department’s view that it is reasonable for the hazard signal, including 
amber side marker lamps, to be activated automatically with the activation of 
the reverse lamps or reverse gear. 

1. BACKGROUND 

1.1 The requirements for fitting and operation of lamps is set out in ADR 13/00.  ADR13/00 
expects compliance with either: 

 The technical requirements of UN Regulation 48 as amended by exemptions 
and alternative procedures set out in Clause 7 of ADR 13/00; or 

 One of the alternative standards set out in Clause 11 of ADR 13/00. 

1.2 It should be noted that ADR 13/00, with the exception of Appendix A, includes a 
number of incorrect internal cross references.  For this interpretation the Department 
has used the intent of the ADR rather than the clause numbers in the ADR. This 
interpretation is based on compliance with the technical requirements of Appendix A 
to ADR 13 along with the exemptions and alternative procedures. 

1.3 The issue can be broken into two: 

 Can amber side marker lamps flash in conjunction with indicators? 

 Can the hazard signal be activated by engagement of reverse gear? 

1.4 Can amber side marker lamps flash in conjunction with indicators? 

This question is answered at paragraph 6.18.7. of Appendix A which states: 

6.18.7. Electrical connections 

On M1 and N1 category vehicles, less than 6 m in length amber side-marker 
lamps may be wired to flash, provided that this flashing is in phase and at the 
same frequency with the direction-indicator lamps at the same side of the 
vehicle. 
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On M2, M3, N2, N3, O3 and O4 vehicles, mandatory amber side marker lamps 
may flash simultaneously with the direction-indicator lamps on the same side 
of the vehicle. However, where there are direction indicator lamps of category 
5 installed according to paragraph 6.5.3.1. on the side of the vehicle these 
amber side marker lamps shall not flash. 

Additionally, under the UN Regulation side marker lamps are mandatory on all vehicles 
over 6m long.  ADR 13/00 has an additional requirement at paragraph 9.2 such that 
side marker lamps are mandatory on: motor vehicles with an overall width greater 
than 2.1 metres and a total length greater than 7.5 metres; on trailers with a total 
length greater than 7.5 metres; on trailers with an overall width greater than 2.1 
metres; and mandatory on semi-trailers.  Due to the way the UN Regulation forms part 
of the ADR as well as an alternative standard, each option for mandatory would be 
considered acceptable. 

Paragraph 6.5.3.1. of Appendix A states that certain vehicles must be fitted with 
Category 5 side indicators, but that the requirements do not apply if the vehicle is 
fitted with at least three amber side marker lamps that flash in phase and 
simultaneously with the direction indicator lamps. 

1.5 Can the hazard signal be activated by engagement of reverse gear? 

The requirements for the hazard signal are set out in paragraph 6.6.7 of Appendix A. In 
particular, 6.6.7.2. states that the hazard warning signal may be switched on 
automatically to indicate to other road users the risk of imminent danger as defined by 
Regulations; in this case, the signal shall remain switched on until it is manually or 
automatically switched off. 

It is the Department’s view that switching on the hazard signal when the vehicle is 
reversing is a reasonable interpretation of this provision. 

1.6 Australian Road Rules 

While not specifically related to the ADRs, the Department has considered if such an 
arrangement would be inconsistent with the Australian Road Rules (ARR).  It has 
formed the view that using the hazard signal to inform road users the vehicle is 
reversing is not inconsistent with the ARR, in particular the vehicle is likely to be slow 
moving and may obstruct or be likely to obstruct the path of other vehicles or 
pedestrians while reversing. 

The ARR state the following: 

51 When use of direction indicator lights are permitted 

The driver of a vehicle must not operate a direction indicator light 
except—  
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(a) to give a change of direction signal when the driver is required to 
give the signal under these Rules; or 

(b) as part of the vehicle's hazard warning lights 

221 Using hazard warning lights  

The driver of a vehicle fitted with hazard warning lights must not use 
the hazard warning lights, or allow them to be used, unless—  

(a) the vehicle is stopped and is obstructing, or is likely to obstruct, the 
path of other vehicles or pedestrians; or  

(b) the vehicle is a slow-moving vehicle and is obstructing, or is likely to 
obstruct, the path of other vehicles or pedestrians; or  

(c) the vehicle is stopped in an emergency stopping lane; or  

296 Driving a vehicle in reverse  

(1)  The driver of a vehicle must not reverse the vehicle unless the 
driver can do so safely. 

(2) The driver of a vehicle must not reverse the vehicle further than is 
reasonable in the circumstances. 


