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AUSTRALIAN MOTOR VEHICLE CERTIFICATION BOARD 

Comprising Commonwealth, State and Territory Authorities 

CIRCULAR NO. 38-3-1 
INTERPRETATION 

Attached are interpretations issued by the Board in respect of Australian Design Rule No. 38 – 
Heavy Trailer Braking Systems (February 1984). They should be read in conjunction with Circular 
No. 0-11-1. 

AUSTRALIAN MOTOR VEHICLE CERTIFICATION BOARD INTERPRETATIONS 
Australian Design Rule No. 38 - Heavy Trailer Braking Systems 

as endorsed by the Australian Transport Advisory council - February 1984. 

Interpretation No. 1 (Clause 38.2.3.4) 
Question: Is fluid energy which is stored in an energy storage device, solely for the 

purpose of operating the Emergency Brake System auxiliary release 
mechanism required in Clause 38.2.3.4, considered to be provided by the 
tow vehicle? 

Answer: Yes, unless there is a source of fluid energy other than from the tow vehicle 
(e.g. a manually operated pump). 

Interpretations No. 2 (Clause·38.2.4.2) 
Question:  Are spring brake wind-off (or cageing) bolts considered to be capable of 

immediately reapplying a released Parking Brake which uses spring brakes? 

Answer:  Yes. 

Interpretation No. 3 (Clauses 38.2.3.4 and 38.2.4.2) 
Question: Do the location requirements in Clause 38.2.3.4 apply to the device, control 

or tool which is part of a parking brake release mechanism fitted in addition 
to the release mechanism required in Clause 38.2.4.2? 

Answer: No, providing the mandatory release mechanism alone meets all the 
requirements of 38.2.3.4 and 38.2.4.2. 

Interpretation No.4 (Clause 38.2.1.8) 
Question:  Is Clause 38.2.1.8 applicable to park brake release devices which do not use 

stored fluid energy? 

Answer: No. Clause 38.2.1.8 is applicable only to auxiliary park brake release devices 
where that device uses fluid energy to hold the park brakes released. 

Interpretation No. 5 (Clause 38.2.1.5) 

Question:  At what point does the brake system start to apply the brakes? 

Answer: The brake system starts to apply the brakes when the friction elements first 
contact each other, e.g. when linings first touch the brake drum. 

Interpretation No. 6 (Clause 38.2.4.2) 

Question: Is a Parking Brake System, which relies solely on the Supply Line exhausting 
as one means of applying the Parking Brake, considered to be able to be 
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applied by means of a single control? 

Answer:  Yes. 

Interpretation No. 7 (Clause 38.2.1.7) 

Question: What does the term "normally remain passive'' mean in Clause 38.2.1.7? 

Answer: A device which normally remains passive is one which has parts normally in a 
position of rest which come into action only in the event of a failure of a 
brake device. 

In this context “failure” does not include the activity of coupling and uncoupling 
the Trailer connections. 

Interpretation No.8 (Clauses 38.3.3.4, 38.4.1.3) 

Question: Over what range of ERCs or decelerations does a Dog Trailer have to 
demonstrate that at least one front axle would skid before at least one rear 
axle (by either road test or by calculating the friction utilisation factors). 

Answer: The intention of these Clauses is to ensure that when a Dog trailer is braked 
normally on a low friction surface (for example on a wet or icy road or on 
gravel) and skidding occurs, at least one front axle must skid before all the 
rear axles skid. 

In the road test this is shown by conducting a test on a reduced friction surface. 
When demonstrating compliance by calculation the axle skid sequence is 
determined by calculating the friction utilisation; if the front axle utilises more 
of the available friction than the rear then the front axle will skid first. 

In each case compliance need only be demonstrated at a single deceleration. 
This deceleration will be at the manufacturer’s discretion, but it must be above 
the minimum required. For a two axle Dog trailer the minimum deceleration 
(ERC) is 0.3, for a Dog trailer with more than two axles it is 0.15. 

Interpretation No. 9 (Clauses 38.2.2.3, 38.3.11.3.4) 

Question: Are the application response times specified in Clause 38.2.2.3 always to be 
achieved between 0 and 420 kPa (0.65 E) for compressed air control 
systems? 

Answer: No. If the control system, or part of it, is designed to reach a maximum 
control signal level other than 650 kPa (when a control signal of 650 kPa is 
applied to the system’s control line) then the application time response of 
the affected parts of the system should be measured from 0 kPa to 65% of 
the maximum control signal level. 

NOTE: 

A control system whose maximum control signal level at the actuators is 
limited by the air expansion ratio is not considered to be designed-to give a 
maximum control signal of less than 650 kPa. 
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