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CIRCULAR 35-3-1 
INTERPRETATIONS 
Attached are interpretations issued by the Board in respect or Australian Design Rule No. 35 
- Commercial Vehicle Braking Systems (July 1976). They should be read in conjunction with 
Circular No. 0-11-1. 

AUSTRALIA MOTOR VEHICLE CERTIFICATION BOARD 
INTERPRETATIONS 

Australian Design Rule 35 - Commercial Vehicle Braking Systems 
as endorsed by the Australian Transport Advisory Council -July 1976 

Interpretation No. 1 NOT RELEVANT 

Interpretation No. 2 (Clause 33.2.5.3) 

Question: In the case where a positive pressure service brake power assist unit is 
controlled by a master cylinder and piston, what volume of the service brake 
chamber shall be used for the purpose of Clause 35.2.5.3? 

Answer: The volume to be used is the total volume of the service brake chamber at 
the maximum travel of the piston or diaphragm resulting from the maximum 
travel of the master cylinder piston in the master cylinder. The total volume 
of the service brake chamber will include the volume available when the 
piston of the brake power assist unit is in the position it normally occupies 
before application of the brakes. 

Interpretation No. 3 (Clauses 35.5.4.2(b) and 35.5.7) 

Question: In a vehicle in which the brake power assist unit is normally supplied with 
high pressure fluid by an engine-driven pump, total failure of power 
assistance would render the brake system incapable of meeting those 
parameters of Clause 35.3.3 which are relevant to secondary braking test. To 
maintain the required standard of braking performance, provisions have 
been made for an emergency pump to take over in the event of failure of the 
primary source of power assistance. Under these circumstances, may a back-
up system be regarded as secondary brake system for the purposes of 
Clauses 35.5.4.2(b) and 35.5.7 of the Rule? 

Answer: Yes, provided that the back-up source of power assistance is immediately 
energized by a pump driven independently of the vehicle engine. 
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Interpretation No.4 (Clause J5.5 .9.2) 

Question: If the vehicle's performance characteristics are such as to preclude it from 
maintaining the maximum interval between applications specified in Clause 
3.5.5.9.1, what is the upper limit of the extended time interval? 

Answer: There is no set upper limit associated with the extension to the ‘maximum 
interval between applications’ permitted under Clause 35.5.9.2 to allow for 
vehicles with special performance characteristics. However, the actual 
extension of the interval should be the minimum required by the vehicle in 
order to achieve the specified initial speed and to maintain it for 10 seconds 
before each successive deceleration mode. 

Interpretation No. 5 Not Relevant 

Interpretation No. 6 {Clause 35.5.1 1) 

Question: What is the correct depth of water for the service brake water conditioning 
procedure for a vehicle of varying tyre sizes between the front and rear 
wheels? 

Answer: For the purpose of Clause 35.5.1 1, and for varying tyre sizes, the correct 
depth of water must not be less than 60% of the static loaded radius of the 
larger tyres fitted. 

Interpretation No. 7 (Clause 35.4.5 (i)) 

Question: When carrying out service brake fade tests, is it required by Clause 35.4.5(i) 
that the test site shall not include any erective upward gradient greater than 
1% between the start and end of the test site? 

Answer: The requirements of Clause 35.4.5 (i) will be met provided that those 
portions of the track on which the deceleration of the service brake grade 
test are carried out do not include effective upward average gradients 
greater than 1%. 

Interpretation No. 8 (Clause JS.6.1 .4) 

Question: How should a thermocouple be installed in a brake lining or pad for the 
measurement of brake temperature? 

Answer: The thermocouple should be installed as shown in Figure 2 referred to in 
Section 6.2:4 of U .S. Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 121 -1976. 

Interpretation No. 9 

Question: During testing of vehicles for the purpose of demonstrating compliance with 
ADR 35 (other than prescribed in Clause 35.6.1. 4), is it permissible to have 
thermocouples inserted into brake linings and brake pads? 

Answer: Yes. The thermocouples should preferably be of the size and type specified in 
the U.S. Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 121 -1976 and installed in 
accordance with Section 6.2.4, Figure 2, of that Standard. 
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Interpretation No. 10 (Clauses 35.5.9.1 .3 and 35.5.12.1) 

Question: For the purposes of the above Clauses, what is a sustained deceleration? 

Answer: A sustained deceleration is one that is maintained for the complete 
deceleration mode, except for the period necessary to achieve the specified 
deceleration level, and once achieved, is never less than that level. 

Interpretation No. 11 (Clause 35.2.5.7(i)) 

Question: Is it necessary to conform precisely to stated 65% of speed corresponding to 
either maximum power output or governed speed where the energy 
generation device is a vacuum pump? 

Answer: No. The engine speed shall not be greater than 65% of either of the speeds 
specified. 

Interpretation No. 12 (Clause 35.2.2.2) 

Question: Does a parking brake control, which requires two separate and distinct 
movements to enable the brake to be disengaged, meet the requirements of 
Clause 35 2.2.2 if only one movement needs to be initiated by the operator? 

Answer: No. For movements to be separate and distinct, they must each require 
independent manual initiation. 

Interpretation No. 13 (Clauses 35.2.1.2.4 and 35.2.2.3) 

Question: Is it permissible to include on the lens of the brake indicator lamps, words 
and/or symbols additional to the word(s) specified? 

Answer: Yes. Provided the additional information is consistent with any condition 
associated with the Board's approval to fit Compliance Plates and does not 
distract from the clarity of the specified words. 

Interpretation No. 14 (Clause 35.5.17.4) 

Question: Is it required that the pressure vessel which is to be connected to the trailer 
control line coupling point of the towing vehicle be a permanent fixture on 
the vehicle? 

Answer: No. The pressure vessel is required to establish the actuating time during test 
procedures only. 

Interpretation No. 15 (Clauses 35.5.9.1 and 35.4.12) 

Question: Do the tolerances of +5, -1 km/h permitted by Clause 35.4.12 apply to the 
initial and final speeds specified in Clause 35.5.9.1.1? 

Answer: No. The tolerances apply only to the speeds tabulated in Clause 35.3.3. 
However, it should be noted that Clause 35.5.9.1.1 allows variations in initial 
and final speeds provided the requirements of the formula (𝑉𝑉12 − 𝑉𝑉22) 
appropriate to the vehicle's category are met for each brake application. 
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Interpretation No. 16 (Clause 35.5.9.1) 

Question: If a vehicles performance characteristics make it incapable of attaining the 
initial speed specified for its category in Clause 35.5.9.1.1, or an initial speed 
allowed by the alternative method may the service brake fade test be 
conducted? 

Answer: It will be acceptable if the initial speed be not less than 80 per cent of the 
maximum laden vehicle speed determined in accordance with Clause 35.1.14 
and the final speed not greater than 10 km/h. 

If under these conditions, the maximum interval between applications is 
exceeded then the provisions of Interpretation No. 4 above shall apply. 


	CIRCULAR 35-3-1
	INTERPRETATIONS
	AUSTRALIA MOTOR VEHICLE CERTIFICATION BOARD
	INTERPRETATIONS

	Australian Design Rule 35 - Commercial Vehicle Braking Systems
	Interpretation No. 1 NOT RELEVANT
	Interpretation No. 2 (Clause 33.2.5.3)
	Interpretation No. 3 (Clauses 35.5.4.2(b) and 35.5.7)
	Interpretation No.4 (Clause J5.5 .9.2)
	Interpretation No. 5 Not Relevant
	Interpretation No. 6 {Clause 35.5.1 1)
	Interpretation No. 7 (Clause 35.4.5 (i))
	Interpretation No. 8 (Clause JS.6.1 .4)
	Interpretation No. 9
	Interpretation No. 10 (Clauses 35.5.9.1 .3 and 35.5.12.1)
	Interpretation No. 11 (Clause 35.2.5.7(i))
	Interpretation No. 12 (Clause 35.2.2.2)
	Interpretation No. 13 (Clauses 35.2.1.2.4 and 35.2.2.3)
	Interpretation No. 14 (Clause 35.5.17.4)
	Interpretation No. 15 (Clauses 35.5.9.1 and 35.4.12)
	Interpretation No. 16 (Clause 35.5.9.1)



