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CIRCULAR 28/01 - 3 – 1  
INTERPRETATIONS 
Interpretation No 1 (Clause 2.4) 

Interpretation No 1 from Issue 3 (June 2002) of this Circular has been withdrawn and 
replaced with the following: 

Question: Does a noise meter reading in excess of the limit (i.e. the value specified for a 
particular type of vehicle in Table 1) during the measurement of noise of 
vehicles in motion indicate non-compliance with the requirements of ADR 
28/01? 

Answer: Not always. 

Due to a drafting error which transposed Clauses 2.4.2 and 2.4.3, the “figure 
reported” in Clause 2.4.3 is actually the figure as read from the measuring 
instrument. 

Therefore, if the noise meter reading is over the limit but within 1 dB (A) of 
the limit then the reading, when corrected by -1dB (A) in accordance with 
Clause 2.4.2, will be below the limit and therefore acceptable. 

If the noise meter reading is over the limit by more than 1dB(A) then that 
value, when corrected by -1dB(A) in accordance with Clause 2.4.2, will exceed 
the limit. If only one noise meter reading (uncorrected) out of the four 
"standard" tests exceeds the limit by more than 1dB(A) the procedure 
described in Clause 2.4.3 can be used. If neither of the two noise meter 
readings, when corrected by -1dB (A) in accordance with Clause 2.4.2, 
obtained from the second series of tests on the noisy side of the vehicle 
exceed the limit then the results are acceptable. 

If more than one noise meter reading is over the limit by more than 1dB(A) 
then these values, when corrected by -1dB(A) in accordance with Clause 
2.4.2, will be over the limit and will be not acceptable. This applies whether 
the readings occurred in the four "standard" tests or in the six tests resulting 
from the four "standard" tests plus the two from the second series of tests. 

Interpretation No 2 (Clause 2.3.2.3.1) 

Question: Clause 2.3.2.3.1 Approach Speed specifies that the vehicle will approach line 
AA’ with uniform speed such that either NA = ¾ ESMP and VA < 50 km/h, or 
VA = 50 km/h. Are these optional speeds either of which may be selected by 
the manufacturer to conduct the drive by test? 

Answer: No. Clause 2.3.2.3.1 Choice of Gear Ratios requires drive by tests to be 
conducted in specified gears. The selection of the approach speed at NA = ¾ 
ESMP or VA = 50 km/h is dependent on the gear being tested. NA = ¾ ESMP 
must be selected for those gears where the corresponding VA is less than or 
equal to 50 km/h. VA = 50 km/h must be selected for those gears where the 
road speed corresponding to NA = ¾ ESMP exceeds 50 km/h. 
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Interpretation No 3 (Clause 28.2.2.1.1) 

Question: Is a vehicle powered solely by an electric motor required to be tested for 
‘noise in motion’ and ‘stationary noise’. 

Answer: No. Vehicles powered purely by an electric motor need only be tested for 
‘noise in motion’. Stationary noise test is not required. 
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